Er nikotin farlig?

Nikotin er en gift som populært forbindes med tobakksrøyking. Nikotin er ikke bare avhengighetsskapende. Det sies at nikotin er et av de aller mest avhengighetsskapende stoffene som finnes. Det er stort sett bare heroin som overgår nikotin når det gjelder avhengighet. Man kan være avhengig av nikotin etter den aller første sigaretten man røyker!

Det er ingen uenighet om at man fort blir avhengig av nikotin. Men er nikotin farlig?

Hva er nikotin?

La oss se litt mer på hva nikotin er: Nikotin er ikke noe som er tilsatt tobakk. Man tilsetter tobakk utrolig mange stoffer. Ja, til og med parfyme og fargestoffer blir blandet inn i tobakken for at den skal få sin spesielle smak, duft og utseende. Men nikotin er et naturlig stoff i tobakksplanten.

Dagens fun fact: Den franske ambassadøren Jean Nicot sendte tobakk fra Portugal til Frankrike på midten av 1500-tallet, og anbefalte tobakk som et legemiddel. Her kommer ordet «nikotin» fra.

Hvordan fungerer nikotin?

Nikotin frigjør adrenalin og dopamin til hjernen. Dopamin er et «belønningshormon» som belønner deg når du overvinner vanskeligheter, når du har sex, når du overlever kritiske situasjoner og når du spiser. Når du røyker, belønner derfor kroppen deg med en god følelse. Du har følelsen av å gjøre noe som både er viktig og riktig.

Er nikotin skadelig?

Forskerne er uenige. Her er en nettside som er laget av forskere som ikke mener nikotin er spesielt farlig: http://www.news-medical.net/health/Nicotine-Effects.aspx

Noen påstår at nikotin uriktig har blitt «syndebukken» i tobakken, og at nikotin er et av de minst skadelige stoffene i en sigarett. Tobakk inneholder over 4.000 skadelige og til dels kreftfremkallende stoffer. Mange røykere går derfor over til det som kalles elektronisk sigarett (electric cigarette, e-sigarett, el-sigarett). Dermed kan man tilføre kroppen nikotin og beholde rutinene man har opparbeidet seg i løpet av den tiden man har røkt, men samtidig styre unna de virkelig farlige stoffene.